keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Hammaspeikon toffeet

Olen nyt viikon ajan kaverini Outin kanssa suunnitellut yhteisiä Halloween-bileitä. Ideoita on lennellyt puolin ja toisin, ja pelkään että toinen meistä räjähtää innosta ennen h-hetkeä. Niin paljon ruokaa ja leivoksia, niin vähän aikaa ja rahaa. Mutta tänään oli pakko päästä kokeilemaan jotain, edes ihan pientä. Joten yritin etsiä hyvää toffeeohjetta. Useimmat ohjeet vaativat siirappia ja muita aineita, ja itse halusin päästä mahdollisimman vähällä. Lopputulos olikin muuten melko onnistunut, toffeet vaan jäi koostumukseltaan hieman turhan pehmeiksi. Ja kuten kuvasta näkee, en ole mitenkään hyvä ottamaan kuvia, joten yritin parannella huonoa kuvaa kännykän efekteillä. Ja pitihän sen avomiehen tuoman ruusunkin päästä kuvaan.

Ohje on melko suurpiirteinen, sillä en tajunnut taaskaan laittaa tarkkoja määriä ylös. Se on kuitenkin Valion reseptistä mukailtu.

Tein kaksi versiota, jotka eivät lopulta poikenneet toisistaan kovinkaan paljon, paitsi keittoajaltaan.

TARVITSET:
  • Kattila
  • Puuhaarukka tms. sekoittamiseen
  • Vuoka tai pelti
  • Leivinpaperia

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1,5 - 2 dl sokeria
  • 25 g voita
  • loraus konjakkia, viskiä, brandy (tämä on vapaaehtoista, itse käytin Aramis -brandyä

Versio 1.
  1. Kuumenna n. 1 dl vettä kattilassa. Sekoita joukkoon sokeria muutama desi, jotta saat sakeahkoa nestettä.
  2. Mittaa 0,5 dl sokerilientä ja sekoita joukkoon loraus brandyä tms. (Ylimääräisen sokeriliemen voi heittää pois.)
  3. Sekoita kattilassa sokeriliemi, 25g voita, 2 dl sokeria, 2 dl kuohukermaa ja kuumenna kiehuvaksi.
  4. Alenna lämpöä, mutta anna seoksen kiehua koko ajan.
  5. Sekoita seosta mielellään koko ajan, jotta se ei pääse palamaan pohjaan. Itse keittelin seosta jotakuinkin yli puoli tuntia, mutta saat tarkistettua valmistumisen myös tiputtamalla pienen määrän toffeeta kylmään veteen. Jos seos kohmettuu sen sijaan että liukenee veteen, alkaa toffee olla valmista.
  6. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja anna jäähtyä. Kun toffee on kovettunut, leikkaa se paloiksi ja kääri esim. folioon.
Versio 2.
  1. Tee kuten edellinen, mutta jätä sokeriliemi pois, vähennä sokerinmäärä 1,5 dl:aan (ja lisää vain korkillinen brandyä).
Jos seokset eivät millään saostu, lisää joukkoon sokeria pieninä määrinä.

En oikeastaan tiedä mikä sai minut ajattelemaan, että sokeriliemi korvaisi siirapin tai olisi mitenkään tarpeellinen, mutta kyllähän se toimi.
    Nämä toffeet ovat sen verran tahmeita, ettei kannata säilytellä sellaisenaan. Itse käärin toffeet alumiinifolioon, ja sidoin kiinni kaapista löytyneellä olkinarulla. Lopputulos on vähintäänkin itsetehdyn näköinen.


    Älä yritä käyttää ruokakermaa kuohukerman sijaan, se ei vaan toimi... kokeiltu on.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti