lauantai 26. helmikuuta 2011

Ei mikään vitun marttakerho...

Eikä myöskään niksipirkka. Eli jos haluat säilöä sukkahousuihisi muutakin kuin sääriäsi, olet väärässä blogissa.
Mitä täältä sitten löytyy? Toistaiseksi ei mitään, mutta tulevaisuudessa olisi tarkoitus koota tänne perusohjeita ruoanlaittoon ym. mikä nyt on elämisen kannalta tarpeellista. Eli jos olet henkilö, joka ruokakaupassa eksyy usein valmisruokien hyllylle, mutta haluaisit oppia tekemään jotain ihan itsekin, tämä on sinua varten. Jos taas olet sitä mieltä että Pirkan kermapasta on maailman paras ruoka, unohda koko juttu. Ruokahifistelijät saattavat myös nauraa blogilleni, mutta nauru pidentää ikää. Ja aiheuttaa tukehtumisvaaran jos on ruokaa suussa. Ja jos näin käy, se on niille ihan oikein. Saatana.

Joten jos lähdetään ihan perusasioista ja tarkistetaan, että keittiöstä löytyy seuraavat välineet:
  • 2 l. kattila. Useimpien yksinmuuttavien virhe on hommata liian pieniä kattiloita joihin ei mahdu mitään. Pikkiriikkiset kasarit käyvät hyvin kastikkeiden tekoon ja annoksen lämmittämiseen, mutta turha kuvitella saavansa spaghettia keitettyä niissä.
  • Paistinpannu. Alkuun kannattaa suosia korkealaitaista pannua sen monikäyttöisyyden vuoksi. Mutta jos budjetti riittää, niin hommaa toki myös matala laitainen pannu ja wokkipannu...
  • Kauha, lasta, vispilä, puuhaarukka. Mikäli pannut ja kattilat ovat teflonia, muoviset lastat jne. käy hyvin. Valurauta... äh, vitut valuraudasta, ei teillä sellasia ole kuitenkaan. Hommaa nyt vaan ne muoviset niin päästään eteenpäin.
  • Veitsi. Tylsällä veitsellä et tee mitään. Ja mikäli luulet että hedelmäveitsellä pärjää, niin kokeile leikata sillä jäistä jauhelihaa. Jos terä irtoaa kahvasta ja lentää suoraan silmääsi, se on sinulle ihan oikein. Mitä menet leikkaamaan jäistä jauhelihaa yhtään millään. Se ei vaan kannata.
  • Juustohöylä. No nyt menee vähän marttanikseilyn puolelle, mutta juustohöylä toimii myös kuorimaveitsenä. Ihmeellistä, eikö vaan?
  • Raastinrauta. ...
  • 1/2 mittalasi. Tai vastaava. Mittamareilla voi tehdä muutakin kuin sekoittaa rahkaa (jotkut tietävät mitä tarkoitan).
  • Taikinakulho. Voidaan naamioida myös salaattikulhoksi!
  • Uunivuoka. No just siksi.
  • Leikkuulauta. Vähentää pöydänpinnan kulumista ihmeellisellä tavalla.
  • Pullon- ja tölkinavaaja. Pullonavaajassa on ihan kiva olla korkkiruuvi. Jos ei viinipulloja varten, niin sillä on hyvä uhkailla sitä tyyppiä joka tuntuu aina ilmestyvän jostain arvostelemaan tapaasi kokata. Usein se on joko tyttö- tai poikaystävä.
  • Siivilä. Kun päällystät siivilän foliolla, se toimii suojana avaruudesta tulevia säteitä vastaan. DAAH!
Kuivaruokakaapissa (tunnetaan myös jauhokaappina, tai "se vitun kaappi missä on kaikki ne mitkä ei kuulu jääkaappiin") tulisi säilyttää esim. seuraavia aineksia:

  • Jauhoja. Vehnäjauhoista on hyvä aloittaa, ne ovat monikäyttöisimpiä. Ellet ole keliaakikko. Jos olet, tiedät varmasti itse paremmin mitä jauhoja tarvitset.
  • Sokeria. Sitä hienoa sellaista. Eli sitä mikä ei ole paloina tai rakeina.
  • Pastaa. Makaroonia, spaghettia... Mistä nyt tykkäät...
  • Nuudeleita. Sekä pyöreitä (niitä mitkä levyinä ja muistuttaa tippaleipää) ja litteitä (usein kiekkona...)
  • Liha/kana/kasvisliemikuutioita. Tai vaikka niitä kaikkia!
  • Säilykkeitä. Kuoritut tomaatit, tomaattimurska (paseerattua tomaattia en suosittele käytettäväksi mihinkään). Hedelmäsäilykkeet. Pavut...
  • Soija-kastike. Hyvä marinadipohja lähes kaikelle.
  • Kookosmaitoa. VOKVOKVOK!
  • Riisiä. Jos menet vaikka naimisiin...
  • Kuivahiivaa. Koska leipokaamme sämpylöitä...
Mausteet:
  • Suola
  • Mustapippuri (ja pippurit yleensä)
  • Yrttiseos/pizzamauste (joka ei sisällä suolaa)
  • Chili
  • Juustokumina (tunnetaan myös nimellä jeera. Sen sijaan kumina on IHAN ERI MAUSTE EIKÄ VOI TOIMIA KORVIKKEENA)
  • Oregano ja/tai basilika
  • yleismausteita (grilli-, jauheliha-, broilerimauste...)
Lisäksi menekin mukaan:
Sipulia, valkosipulia, pakastevihanneksia, kananmunia, voita (no paistamiseen käyvää margariinia jos haluat), maitoa, kermaa, lihaa...

Jos joku luetelluista ruoka-aineista, mausteista tms. aiheuttaa reaktion "hyi yök!" niin en kehota hankkimaan. Kukaan ei halua syödä ruokaa jossa on oksennusta.

Mutta näillä pitäisi nyt alkuun pärjätä...

P.s. Onko sinulla vielä tallella yläasteen kotitalouden kirja. Hyvä homma. Sitä tarvitaan kesällä kun opetellaan sytyttämään grilli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti