lauantai 26. helmikuuta 2011

Gluteenittomia taikinoita



Näitä ohjeita en ole itse kokeillut, vaan sain ne siskoltani, ja tässä ohjeet nyt suoraan hänen mukaansa.


Pizza




Gluteeniton pitsa syntyy esim näin:
  1. Jos voi käyttää kauraa, niin sitä pari desiä
  2. muutama desi jauhoja, johon kuivahiiva ja suola sekaan.
  3. Kuumenna 5 dl vettä, lisää siihen vaikka noin desi öljyä.
  4. Sekoita vesi nopeasti jauhojen joukkoon tasaiseksi. Jos taikina on löysää, lisää jauhoja niin, että se pysyy kasassa, mutta saa olla huomattavasti löysempää kuin normaali pitsataikina. Sanotaanko, että sellasta saa olla että sitten jauhojen kanssa sen voi painella litteäksi, mutta ei yhtään kovempaa, ettei siitä tule liian kova.
  5. Tästä eteenpäin voi käsitellä kuten normaaliakin taikinaa.
  6. Tarkkoja mittoja on turha antaa, jauhoissa on paljon eroja.
  7. Gluteenitonta taikinaa ei kohoteta, kuin vasta sitten kun taikina on levitetty! Yksi kohotuskerta riittää!



Sämpylät


Sämpylät taidan tehdä jokseenkin samalla taikinalla, mut siihen voin korvata osan jauhoista esim porkkanaraasteella, juustoraasteella tai vaikka siemenillä, kauraleseillä tms. Ja sitä ei tietty litistellä, vaan teen kahella lusikalla kokkareita, jotka tasoittelen sit vedessä kastelluin käsin.

Kaiken A ja O on mieluummin pikkuisen liian löysä, kuin liian tiukka taikina. Liian löysä voi tosin lätsähtää, mutta sekään ei yleensä haittaa niin paljon kuin se käntty, mikä niistä tulee paljon herkemmin =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti