tiistai 27. joulukuuta 2011

Ketä mahtaa ähky hyödyttää...

Joulu... oikeesti, kuka ihmisten vihaaja tämänkin juhlan keksi? Kaikkien on pakko syödä itsensä niin täyteen, että pieni tönäisy vatsan seudulle saa laatan lentämään. Kannibaalien salaliitto?
Joulutorttujen lomassa paistui myös suolapalaa
Aaton jälkeen minulle riitti jouluruoat, joten joulupäivän lounaalla vedeltiin siskon kanssa tortilloja. Siirryin siskon lukaalista vanhempien luo syvemmälle Savon korpiin, löytääkseni itseni Tapaninpäivänä ilman sähköjä. Ruokakaupat oli kiinni, ja illalla oli kavereita tulossa kylään. Niinpä ajoimme äitin kanssa Juvalle ABC:lle kauppaan, jotta olisi edes jotain tarjottavaa. Mukaan tarttui salaattitarvikkeet, sillä pelkäsin, että sähköt pysyisivät poissa. Koska salaatti ei sinällään poikennut tavallisesta fetasalaatista mitenkään radikaalisti, en ala jakamaan ohjetta sen tarkemmin. Mutta, jotta tällä päivityksellä olisi jokin merkitys, voin jakaa peräti kolme ohjetta, näin vuodenvaihteen kunniaksi, paremman tekosyyn puutteessa. Koska näin juhla-aikana ei sovi itseään rasittaa turhaan, käytetään kahdessa reseptissä valmista taikinaa. Täytyy minunkin saada välillä armahdus.

Tomaattinyytit (en keksinyt parempaa nimeä, sorry)


TARVITSET

  • Tiheä siivilä
  • Kulho
  • Voiveitsi tms
  • Pullasuti
  • Lasi tms.
  • Veitsi
  • Leikkuulauta
  • (pyöreä muotti, haarukka)

  • 1 pkt torttutaikinaa
  • 4 dl yrttimaustettua tomaattimurskaa
  • ½ paprika
  • 1 varsiselleri
  • 1 kananmuna

  • suolaa, rouhittua mustapippuria, sokeria, tuoretta persiljaa silputtuna

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 C.
  2. Ota torttutaikina sulamaan, kaada tomaattimurska varovasti siivilään ja anna ylimääräisen nesteen valua pois.
  3. Sekoita tomaattimurskan sekaan kulhossa mausteet paitsi persilja, n. 1 tl kutakin.
  4. Pilko paprika ja selleri pieniksi kuutioiksi.
  5. Leikkaa taikinalevyt neliöksi. Jos mahdollista, painele pyöreällä muotilla ruutujen keskelle ympyrä taikinan läpi.
  6. Levitä tomaattimurskaa ympyrän sisään, sirottele päälle paprika ja selleri sekä persiljasilppu.
  7. Sulje torttujen reunat keskelle, niin että muodostuu neliömäinen nyytti.
  8. Riko kananmunan rakenne lasissa haarukan avulla, voitele nyytit.
  9. Paista uunin keskitasolla kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja tortut ovat kohonneet hyvin. Paistoaika n. 15 min. jos oikein muistan.
 ----------
Sinihomejuustopiirakka

  • Piirakkavuoka
  • Kulho
  • Siivilä
  • Kahvisuodattimia
  • Puuhaarukka tms.
  • Leikkuulauta
  • Veitsi
  • (Kaulin)

  • ½  paprika
  • 1 varsiselleri
  • 7 kirsikkatomaattia halkaistuina
  • 100 g sinihomejuustoa murennettuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 prk maustamatonta (leivonta)rahkaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl juustoraastetta
  • suolaa, mustapippuria
  1.  Ota taikina sulamaan. Vuoraa siivilä kahvisuodattimella ja kaada maitorahka suodattimeen. Anna ylimääräisen nesteen valua pois. Voit välillä vaihtaa suodatinpussia. Valuta mahdollisimman kauan, mieluiten ainakin 20 min.
  2. Pilko kasvikset ja murenna sinihomejuusto.
  3. Kauli tai taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle niin että reunat peittyvät, esipaista ohjeen mukaan 10 min. 200 C. HUOM! Jos piirakkavuoassa on paksu pohja, saattaa piirakka vaatia pidemmän paistoajan!
  4. Sekoita kulhossa kerma, valutettu rahka, kananmunat ja sinihomejuusto.
  5. Sirottele kasvikset mahdollisimman tasaisesti piirakalle ja kaada päälle kermaseos.
  6. Rouhi päälle mustapippuria ja halutessasi vähän suolaa.
  7. Ripottele juustoraaste piirakan päälle ja paista uunissa vielä 30 min.
  8. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti