maanantai 21. marraskuuta 2011

Täti leipoo, mutta kelle se kelpaisi?


Muori ehti lykätä lapion kakkuun ennen kuin sain onnistuneen kuvan.
Tämä bloggaus tulee ehkä vähän myöhässä, sillä edellinen leipomiseni sijoittui isänpäivän tienoille. Tehtiin yhteistyönä siskon ja ädin kanssa isänpäiväkakku (äiti teki pohjan, sisko täytteet ja koristelu siunaantui minulle) jonka reseptiä en tosin osaa tähän antaa. Mutta ilahdutan kaikkia kuvalla. Ehkä joku saa siitä inspistä.

Mutta, mutta... teinhän minä sentään Hans Välimäen suosikkijälkkäriä, nimittäin Tarte Tatinia. Mielestäni tämä torttu sopii erittäin hyvin sellaisille henkilöille, joille sattuu ja tapahtuu keittiössä, tarinan mukaanhan kyseessä oli alunperin tavallinen omenatorttu, joka vahingossa putosi Tatinin siskosten hotellin lattialle. Kaikki kaavittiin takaisin pannulle ja paikattiin paahdetulla sokerilla. Joten mitä tästä voi päätellä? Joskus epäonnistuminen voi johtaa jymymenestykseen.


Tämä torttu ei ulkonäöstään huolimatta lentänyt lattialle.
TARVITSET

  • Suurehko valurautapannu
  • Kaulin
  • Kulho
  • Veitsi (ja kuorimaveitsi)
  • Leikkuulauta

  • 1 pkt voitaikinaa (Pirkan valmiiksi laskostettu voitaikina oli nappivalinta!)
  • 4-5 Granny Smith omenaa
  • 100 g voita
  • 2 dl kidesokeria
  1. Ota voitaikina sulamaan, laita uuni lämpenemään 223 C.
  2. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Laita omenat kulhoon kylmään veteen odottamaan.
  3. Ota nokare voita ja rasvaa pannu.
  4. Levitä sokeri tasaisesti pannun pohjalle.
  5. Kuumenna hieman pannua niin, että sokeri alkaa aavistuksen karamellisoitua. Älä anna kuitenkaan sulaa kokonaan.
  6. Asettele omenalohkot siististi pannulle, niin että mahdollisimman vähän jää rakoja.
  7. Lisää loput voista nokareina omenien sekaan.
  8. Kauli taikina hieman pannua suuremmaksi ja leikkaa tarvittaessa pyöreäksi.
  9. Nosta taikinakansi varovasti omenien päälle ja kääntele esim. veitsenkärjellä taikinan reuanat pannun sisäpuolelle.
  10. Laita pannu uuniin ja paista keskitasolla n. 15 min tai kunnes pinta on kullanvärinen.
  11. Anna kypsän tortun vetäytyä muutama minuutti pannussa ja kumoa se sitten isolle alustalle.
Torttu kannattaa tarjota vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen kera. Jäätelöä en itse osaa tehdä, mutta kinuskikastike oli mitä helpoin.

TARVITSET
  • dl mitta
  • kattila
  • puuhaarukka tms.

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl kidesokeria
  • 2 rkl siirappia
  • ½ tl vaniljasokeria
  • 1 tl voita

  1. Sekoita kerma, sokeri ja siirappi kattilassa.
  2. Keitä seosta 10 min tai kauemmin, kunnes seoksen väri muuttuu ruskeahkoksi.
  3. Lisää vaniljasokeri ja rasva ja anna kastikkeen jäähtyä.


VINKKEJÄ: Jos epäilet että valurautapannustasi irtoaa epämielyttäviä makuja, hankaa pohjaan suolaa ja vettä ja huuhtele. Mikäli taas pohjalle jää paljon sokeria kovettumaan, laita pannulle vettä ja laita pannu levylle. Sokeri liottuu kiehuvaan veteen nopeasti. Muista kuitenkin rasvata pannu käytön jälkeen.

Tämän voi tehdä myös piirakkavuoassa, mutta silloin sokeri täytyy karamellisoida uunissa, ellet satu omistamaan jotain modernia piirakkavuokaa jota voi pitää myös levyllä. Jos omistat, niin kerro mistä ostit ja mihin hintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti