perjantai 11. marraskuuta 2011

Vuohenjuustoa ja kasviksia uunissa.

Yritin taas saada hyvää kuvaa annoksesta, mutta tätini hoki jatkuvasti että ruoka jäähtyy!



Matkalla Suomen Jammaikalle pysähdyin tätini luoke Mikkeliin. Nämä reissut ovat ruoanlaittotaitoni kannalta erittäin antoisia, yleensä kahdesta syystä, joista toinen on se että koska tätini ei vatsaporttiongelmiensa takia voi syödä voimakkaasti maustettuja ruokia tai tiettyjä kasviksia joten pääsen kokeilemaan taitojani maustaa ruoka jollain muulla kuin chilillä. Toinen syy on se,
että täti maksaa.

Tarkoituksena oli väsäillä fetalla täytettyjä lihapullia. Pysähdyimme matkallamme Helsingistä Mikkeliin Heila -nimisessä lähiruokakaupassa. Vaikka olin saada sydänkohtauksen pelkästä hintojen katselusta, niin päädyimme ostamaan Vuohitila Tähden fetatyyppistä salaattijuustoa. Kokemus oli positiivinen siitä huolimatta, ettei juusto vastannut käsitystäni fetasta muulla tavalla kuin valkoisella värillään. Koostumus oli jotain tavallisen juuston ja fetan välillä. Maku oli alkuun hieman makeahko, joka pienen pureskelun jälkeen muuttui suolaiseksi. Haluaisin päästä syömään ko. juustoa punaviinin kaverina. Lihapullissa tämä juusto oli joka tapauksessa nappivalinta.

Koska olen ynnännyt jo parikin reseptiä lihapullille eivätkä nämä poikenneet mitenkään radikaalisti edellisistä, en viitsi tässä toistaa itseäni. Ainut mainitsemisen arvoinen asia pulliin liittyen lienee tätini Stockmannilta ostama vuoden (epävirallinen) turhake, nimittäin lihapullasakset! Ihan totta. Jos joku oikeasti tarvitsee niitä saadakseen lihapullistaan saman kokoisia, niin suosittelen lopettamaan ruoanlaiton ja palaamaan sinne insinöörien ihmemaahan mistä on tullutkin.

En jaksaisi enää jaaritella enempää, joten tässä olisi resepti lihapullien kanssa tarjottuihin uunikasviksiin:

UUNIKASVIKSET VUOHENJUUSTOLLA

TARVITSET:

  • uunivuoka
  • leikkuulauta
  • veitsi
  • kulho
  • paistinpannu
  • lasta

  • vuohenjuustoa
  • oliiviöljyä
  • puolikas kesäkurpitsa
  • bataatti
  • 1 pkt miniluumutomaatteja
  • 2 porkkanaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • välimeren yrttimausteseosta

  1. Kuori porkkanat. Leikkaa ne ensin kahteen osaan, halkaise puolikaat neljään osaan pituussuunnassa. Kuullota hetki pannulla pienessä määrässä öljyä, mutta älä ruskista. Laita uunivuokaan ja uuniin n. 200 asteeseen keskitasolle.
  2. Pese bataatti. Jos haluat, voit jättää kuoret. Leikkaa se n. 1 cm paksuiksi viipaleiksi ja kuullota. Lisää porkkanoiden joukkoon uuniin. Anna bataatin ja porkkoiden olla uunissa n. 10 min.
  3. Leikkaa kesäkurpitsa samoin kuin bataatti, ja kuullota. Lisää vuokaan. Voit lisätä kasvisten joukkoon nyt hieman lisää öljyä ja kaikki haluamasi mausteet. 1 tl per mauste riittää. Kääntele kasvikset ja mausteet sekaisin.
  4. Leikkaa vuohenjuusto viipaleiksi (käytimme pötkönä saatavaa vuohenjuustoa, jota löytyy lähes kaikista ruokakaupoista) ja asettele ne kasvisten päälle. Laita vuoka takaisin uuniin.
  5. Kokeile porkkanoiden ja batattien kypsyyttä tikulla tai haarukalla n. viiden minuutin välein. Kun porkkanat ja bataatit alkavat tuntua sopivan pehmeiltä (tikku menee läpi) lisää halkaistut tomaatit ja anna paistoksen olla uunissa vielä hetki, jotta tomaatit lämpenevät.
  6. Tarjoile.


Kuvassa näkyvä valkoinen kastike on bulgarian jogurttiin tehtyä tsatsikia. Ohje oli vähän sävelletty tämäkin, sillä en kaupassa muistanut mitä kaikkea tsatsikiin tulee. Joten tässä se yksinkertaisin versio:

TSATSIKI:

  • raastin
  • kulho x2
  • kahvisuodatin
  • siivilä
  • esim. haarukka sekoittamiseen
  • puolikas kurkku
  • 2 prk bulgarian jogurttia
  • ripaus suolaa, hienonnettua mustapippuria, ½ tl juoksevaa hunajaa
  1. Laita siivilä kulhon päälle ja asettele suodatinpussi siivilään. Kaada jogurtti suodatinpussiin ja laita koko viritelmä jääkaappiin. Näin jogurtista valuu ylimääräiset nesteet pois. Anna valua vähintään puoli tuntia.
  2. Raasta kurkku toiseen kulhoon ja valuta ylimääräiset nesteet pois.
  3. Kaada jogurtista valuneet nesteet pois ja sekoita jogurtti kurkkuun ja mausteisiin. Anna maustua vielä jääkaapissa, mielellään tunti, mutta vähempikin riittää.

VINKKI: mikäli uunikasviksia jää yli (ja olit kuorinut kaikki kasvikset), niin tee niistä sosekeittoa. Halutessasi voit keittää pari kuorittua porkkanaa ja/tai bataattia lisäksi (kun porkkanat/bataatit ovat pehmeitä, kaada mittalasiin n. desi keitinvettä talteen ja lisää joukkoon liha- tai kasvisliemikuutio. Kaada loput keitinvedestä pois.) ja soseuta kaikki ainekset kattilassa  sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi.  
HUOM! jos kattila on teflonia niin soseuta kaikki erillisessä kulhossa!
Lisää soseeseen muutama ruokalusikallinen kermaa ja kiehauta sekoittaen. Anna jäähtyä hetki.
Halutessasi voit lisätä annoksen päälle vielä tsatsikia tuomaan kirpeyttä.




2 kommenttia:

  1. http://www.serviisi.fi/sites/default/files/imagecache/product_full/lihapullasakset.jpg

    VastaaPoista