tiistai 31. tammikuuta 2012

Kukkoa viinissä





Punkku, mikä ihana asia. Joskus sitä voi lipittelyn lomassa lorauttaa vähän ruokaankin, ja yksi parhaista punkkuruoista on ehdottomasti Coq au vin, eli kukkoa viinissä. Tästä on niin monta eri versiota, että piti vähän yhdistellä ja soveltaa, mutta välttelin kuitenkin lisäilemästä omiani. Makustaanhan se oli.


TARVITSET
  • Leikkuulauta
  • Veitsi
  • Kattila
  • Kulho
  • Mittalasi
  • Kauha tms.

  • 2 broilerin rintaleikettä tai 500 g rintafileitä pihveinä
  • 100 g herkkusieniä
  • 5 pientä salottisipulia
  • 150 g pekonia
  • ½ plo punaviiniä
  • (2 cl konjakkia)
  • 0,5 dl demi glace -kastiketta
  • tuoretta timjamia ja persiljaa
  • 2 laakerinlehteä
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • voita paistamiseen
  • tarvittaessa Maizenan ruskeaa suurustetta
Hups, lorahti vähän liikaa...
  1. Jos käytät rintaleikkeitä, poista ensin nahka ja leikkaa sitten liha irti luista. Kuutioi kana reilunkokoisiksi paloiksi.
  2. Silppua pekoni ja ruskista kattilassa, nosta kulhoon odottamaan.
  3. Ruskista kanapalat pekonirasvassa ja siirrä sitten pekonin kanssa syrjään.
  4. Leikkaa herkkusienet ja sipulit joko puoliksi tai neljään osaan (tällä kertaa isompi on parempi) ja ruskista. Tarvittaessa lisää kattilan pohjalle hieman voita.
  5. Rouhi sekaan suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Pekoni ja demi glace sisältävät suolaa, joten kannattaa noudattaa tiettyä varovaisuutta.
  6. Lisää lihat kattilaan ja lorota punaviini, konjakki ja demi glace sekaan.
  7. Lisää laakerinlehdet
  8. Käännä levy pienelle (1-2 tai pienin liekki jos käytät uunia) ja anna hautua kannen alla n. 20 min. Hämmennä välillä.
  9. Ota kansi pois ja keitä vielä toiset 20 min.
  10. (Jos liemi on edelleen laihaa, lisää ruokalusikallinen suurustetta.)
  11. Silppua sekaan tuoretta persiljaa ja timjamia. (ruokalusikallinen molempia riittää, vähän omista makumieltymyksistä riippuen).

Ruoalle sopii kaveriksi mm. riisi tai höyrytetyt vihannekset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti