torstai 19. toukokuuta 2011

Juustoinen possuruukku

Jostain syystä ruoanlaitto ei ole mennyt minulla ihan putkeen viimeaikoina. Minua on vaivannut paitsi keskittymisen puute, niin myös silkka epäonni. Joten sanotaan tästä ruokalajista sen verran, että jos teet sen valurautapadassa, pidä huolta että peset padasta vanhat öljyt ennen ruoanlaittoa, tai muuten ruoka saattaa saada vähemmän mielyttävän sivumaun. Kuvan sapuskasta ja sen vaiheista löydät täältä.

TARVITSET:

  • Valurautapata tai tavallinen kattila
  • Leikkuulauta
  • Veitsi
  • Paistinpannu ja lasta

  • n. 400g possua, joko kokonaisena fileenä tai valmiiksi suikaloituna
  • Sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • n. 10cm purjoa
  • 3 keskikokoista herkkusientä
  • ½ pkt. pippurituorejuustoa
  • 1,5 - 2dl ruoka- tai kuohukermaa
Lisäksi: voita, öljyä, basilikaa, suolaa, pippuria, rosepippuria

  1. Jos ostit kokonaisen possufileen, pilko se n. peukalon kokoisiksi (oletettaen ettei peukalosi ole valtavat) suikaleiksi. Mikäli haluat, marinoi possua pari tuntia (tai yön yli). Ota liha kuitenkin huoneenlämpöön vähintään puolituntia ennen paistamista.
  2. Pilko sipuli karkeaksi silpuksi.
  3. Halkaise purjo, (leikkaa purjon tupsupää ja vihreä osa pois ensin) huuhtele ja pilko n. 0.5cm pituisiksi paloiksi.
  4. Hienonna valkosipuli
  5. Pilko herkkusienet haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse poistan sienistä kannat.
  6. Freesaa eli kuullota pannussa sipuli, valkosipuli ja purjo voissa tai öljyssä tai niiden seoksessa (4-5 asteessa). Älä anna niiden ruskistua liikaa tai palaa. Siirrä pataan.
  7. Ruskista possunliha (jos pannu on edelleen rasvainen, älä lisää rasvaa). Possun ei tarvitse olla läpikypsää, pelkkä paistopinta riittää. Liha kypsyy kyllä haudutuksen aikana. Lisää possuun hieman suolaa ja siirrä possu pataan.
  8. Lisää pataan kerma ja sulatejuusto. Käännä levy päälle vasta tässä vaiheessa, miedolle lämmölle (1-3, riippuen levyn tehosta). Kerma saa kiehua hiljalleen.
  9. Paista pilkotut herkkusienet voissa ruskeiksi (älä polta!) ja lisää pataan.
  10. Lisää pataan vastarouhittua mustapippuria, suolaa, rosepippuria (kokonaisena tai rouhittuina) ja muita haluamiasi mausteita.
  11. Anna padan hautua miedolla lämmöllä kannen alla (jätä kansi hieman raolleen) mieluiten tunnin ajan. Jos haluat nopeammin valmista, tai muuten vaan ruoka ei ole mielestäsi tarpeeksi sakeaa, lisää joukkoon ruokalusikkallinen tai pari Maizenan ruskeaa suurustetta, se antaa samalla kivan värin.
  12. Tarjoile keitetyn riisin ja höyrytettyjen kasvisten kanssa. Tai vaikka paistettujen kengänpohjien. Ihan sama. Vedä suoraan padasta jos siltä tuntuu, see if I care!
Marinadi: Kaada öljyä 2l vetoiseen pakastepussiin. Lisää joukkoon rouhittua mustapippuria, tuoretta pilkottua basilikaa ja murskattua valkosipulia. Lisää joukkoon liha. Sulje pussi ja anna marinoitua jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti