torstai 5. toukokuuta 2011

Pizzataikina ja tomaattikastike

No kukapa meistä ei tykkäisi pitsasta? Itse olen viimeaikoina taistellut erilaisten pohjareseptien kanssa, yrittäen löytää täydellistä pitsapohjaa. Tässä esittelemäni ohje on toistaiseksi osoittautunut kaikkein kätevimmäksi. Lisäksi olen paistaessa käyttänyt pitsakiveä, mutta jos kiveä ei ole eikä siihen ole varaa, on hyväksi havaittu kikka myös kääntää tavallinen uunipelti nurinpäin ja paistaa pitsat kuperalla puolella. Mitä ohuemman pohjan teet, sitä kuumemmassa uunissa voit pitsan paistaa. Laita tyhjä pelti (ilman leivinpaperia) uuniin kuumenemaan pitsan täyttämisen ajaksi.

HUOM! Tee taikina jo edellisenä iltana, näin sillä on aikaa kohota yön yli.

TAIKINA (3 pohjaa)

Tarvitset:

  • Kulho
  • Puuhaarukka tms.
  • Liina tai kansi kulholle
  • Kaulin

  • 3tl kuivahiivaa
  • 3tl suolaa
  • 3dl vettä
  • 3tl öljyä
  • 480g (8dl) vehnäjauhoja

  1. Lämmitä vesi joko mikrossa tai kattilassa vähän kädenlämpöä kuumemmaksi mutta ei missään nimessä saa olla kiehuvaa. Älä koskaan käytä kuumaa vettä suoraan vesihanasta.
  2. Sekoita hiiva ja suola veteen, lisää myös puolet öljystä. Aseta kulho lavuaariin jossa on kuumaa vettä. Kun havaitset hiivan alkavan kuplia, lisää loput öljyt ja vaivaa vehnäjauhot sekaan tasaisesti. (Tässä vaiheessa kannattaa poistaa kulho lavuaarista.)
  3. Peitä kulho liinalla tai kannella (älä kuitenkaan paina kantta liian tiiviisti kiinni) ja jätä taikina jääkaappiin kohoamaan yön yli, tai vähintään 1,5 tunniksi.
  4. Kohotuksen jälkeen vaivaa taikinaa voimakkaasti ja mielellään melko kauan (vaivaaminen on käytännössä sitä että upotat molemmat nyrkit taikinaan, kääntelet, hakkaat ja puristelet. Eroottista, eikö vain?) jotta ilmakuplat poistuvat. Näin pohja ei ala kuplimaan uunissa.
  5. Sivele kulhon pohjalle hieman öljyä ja pyöräytä taikinaa kulhossa niin, että sen pinta öljyyntyy.
  6. Anna kohota vielä puolisen tuntia.
  7. Jaa taikina haluamasi kokoisiin osiin ja leivo niistä kaulinta apuna käyttäen haluamasi kokoisia ja paksuisia pohjia. Leivo pohjat mieluiten suoraan leivinpaperin päälle, jotta siirtely olisi helpompaa.
Kun olet täyttänyt pitsapohjat, siirrä ne esim. tarjotinta tai tyhjää peltiä apuna käyttäen (ellet sitten omista ihan pitsalapiota tms.) valmiiksi kuumenneelle pellille. Pitsa on valmis kun juusto alkaa rusehtua. Muista, että mitä ohuempi pohja ja vähemmän täytettä, sitä nopeammin pitsa kypsyy. Jos haluat paksumman pohjan tai/ja enemmän täytettä, jätä uuni vain noin 225 asteeseen.

HUOM! Jos haluat, voit kohotuksen jälkeen pakastaa taikinan noin nyrkin kokoisissa erissä. Pakastus vähentää pohjan kuplimista uunissa.

TOMAATTIKASTIKE

Tarvitset:

  • Veitsi ja leikkuulauta
  • Kattila
  • Kauha, puuhaarukka tms.

  • Oliiviöljyä tms.
  • 2 pienehköä tai keskikokoista sipulia hienonnettuna
  • 5-7 valkosipulinkynttä hienonnettuna tai murskattuna
  • 500-600g tomaattimurskaa. Voit käyttää myös säilöttyjä tomaatteja.
Mausteeksi: Suolaa, pippuria, tuoretta tai kuivattua basilikaa silppuna, tuoretta tai kuivattua persiljaa silppuna.

  1. Freesaa eli kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä.
  2. Kaada sekaan tomaattimurska (varo ettei liemi roisku).
  3. Anna kiehahtaa, käännä levyä pienemmälle teholle (esim. 3) ja anna hiljalleen kiehua vähintään 30 min, mieluiten kuitenkin niin kauan että ylimääräinen neste on haihtunut. Mitä kauemmin kiehutat, sitä maukkaampi kastike tulee. Aseta kansi kattilan päälle niin, ettei se täysin peitä kastiketta, vaan jättää n. 2cm raon. Tällätavoin neste haihtuu hiljalleen. Jos haluat nopeammin valmista, keitä ilman kantta.
  4. Keittämisen loppuvaiheessa lisää mausteet. Jos yrtit lisätään heti, niiden maku haihtuu syvenemisen sijaan. Suolan ja pippurin voi toki lisätä heti kiehumisen alkuvaiheessa. Jos haluat, ripottele sekaan myös hieman hienoa sokeria.

HUOM. Aina kun sekoitat kastiketta, siirrä se pois kuumalta levyltä roiskeiden estämiseksi.

Itse täytän yleensä pitsan niin, että levitän ensin ohuen kerroksen tomaattikastiketta, sitten hieman kovempaa juustoraastetta (esim. emmental tai edam) ja sitten muut täytteet. Päälle ripottelen vielä jotain pehmeää juustoa kuten mozzarellaraastetta tai kermajuustoraastetta.

2 kommenttia:

  1. Täällä yksi kädetön tiedustelee, että miksei hanalämmin vesi käy taikinan tekoon? PS. Rupes ehkä vähän tekee mieli pitsaa...

    VastaaPoista
  2. No tämä perustuu sille, että joissain tapauksissa se hanan kuuma vesi tulee säiliössä, missä se on seisonut jo jonkun aikaa, ja siihen on saattanut päästä liukunemaan kaikkea mahdollista. Lisäksi jos on vahna talo jossa kupariputket, niin ne laskee sitä kuparia siihen kuumaan veteen. Jokainen voi tottakai ottaa paremmin selkoa omalla kohdallaan, mutta näin olen aikanaan isältä oppinut.

    VastaaPoista