sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Lihapullat

Kuten mies eilen sanoi:
"Sinä se et taida muusta tykätä kun makaroonilaatikosta ja lihapullista."
Aion todistaa väitteen vääräksi, heti seuraavan reseptin jälkeen.


TARVITSET:
  • Kulho
  • Paistinpannu
  • Lasta
  • Lautanen
  • Veitsi
  • Raastin

  • n. 800 g naudan paistijauhelihaa
  • 2 viipaletta paahtoleipää (mikä tahansa paahtis käy)
  • 1 kananmuna
  • keskikokoinen tai pienehkö sipuli
  • (valkosipulia 1-3 kynttä)
  • 1dl vettä
  • n. 3 rkl raastettua parmesaania
  • ½ lihaliemikuutio

mausteeksi esim.
  • suolaa
  • mustapippuria
  • basilikaa
Lisäksi:
  • n. desi vehnäjauhoja

  1. Kuumenna vesi ja lisää puolikas lihaliemikuutio. Murentele paahtoleipäviipaleet veteen ja anna liota.
  2. Pilko sipuli ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi.
  3. Raasta parmesaani.
  4. Riko ja sekoita kananmuna liemi-leipämössöön.
  5. Lisää haluamasi mausteet (suola, basilika, mustapippuri) sekä parmesaaniraaste.
  6. Lisää jauheliha ja sipulit.
  7. Vaivaa taikinaa niin että ainekset sekoittuvat tasaiseksi ja taikinasta tulee kiinteää.
  8. Kaada vehnäjauhoja lautaselle, sirottele sekaan suolaa ja pippuria.
  9. Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia pullia (mitä pienempi pulla, sitä helpompi ja nopeampi kypsentää) ja pyörittele lihapullat maustetuissa vehnäjauhoissa.
  10. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä pannulla ja paista lihapullia hetki kuutosella, niin että ne saavat väriä pintaan. Pienennä levyn teho sitten kolmoselle tai neloselle ja kypsennä lihapullat loppuun. Muista käännellä lihapullia tarpeeksi usein jotta ne kypsyvät tasaisesti. Käytä kääntelyyn joko lastaa tai ravistele pannua.
  11. Siivoa jälkesi.

Vinkkejä:
  • Käytä tuoretta basilikaa. Jos pakastat basilikan lehtiä, ne on helppo murskata jäisinä ja ovat heti käyttövalmiita.
  • Liian iso sipulisilppu pilaa koostumuksen
  • Jos haluat pienemmän satsin (esim. 400 g jauhelihaa), puolita vain nesteen ja leivän määrä. Älä siis yritä puolittaa kananmunaa.
  • Parmesaani ei ole koostumuksen kannalta oleellista, tuo vaan kivaa makua pulliin.
  • Lihapullien jauhottaminenkaan ei ole täysin välttämätöntä, ne vain auttavat pitämään pullat koossa ja tuovat kaunista paistopintaa.
  • Jos haluat isoja lihapullia, älä yritä kypsentää niitä läpikypsiksi pannulla. Paista vain lihapullien pinta, siirrä ne uunipellille ja paista n. 225 asteessa tarvittava aika, yleensä 15-30 min. (kypsyys selviää esim. halkaisemalla yksi lihapulla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti