lauantai 26. helmikuuta 2011

Jauhelihamakaronilaatikko

Aloittakaamme kouluruokaloiden kestosuosikilla. Lihamakaronilaatikko löytyy myös Saarioisen suosikkiruokien listalta (vuodelta 2010) sijalta 4. Tämä pöperö ei ole ollenkaan niin vaivalloinen että sitä kannattaisi ostaa valmiina, vaan sen tekee itse jotakuinkin tunnissa, ja se on helppo pakastaa (tarkemmin ajatellen, mikä tahansa ruoka lienee helppo sulloa rasiaan ja sitten pakastimeen). Joten pidemmittä puheitta, aika ryhtyä töihin.

TARVITSET:

  • Kattila
  • Paistinpannu
  • Lasta
  • Vuoka
  • Veitsi
  • Leikkuulauta
  • Siivilä
  • Desimitta
  • Kulho

  • 400-500 g naudan paistijauhelihaa (voi olla muutakin jauhelihaa)
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl makaronia
  • 1,5 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 3,5 dl maitoa
  • öljyä/voita/margariinia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oreganoa
  • paprikajauhetta
  1. Laita kattilaan vettä (noin puolilleen) ja odota että se kiehuu. Odotellessa voit pilkkoa sipulin ja valkosipulin. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Kun vesi kiehuu, kaada makaronit sinne. Keitä n. 3 min. niin että eivät pääse täysin kypsiksi mutta pehmenevät. Kaada makaronit siivilään ja lisää päälle nokare voita tai loraus öljyä (estää makaroonin klimppiintymisen/kuivumisen).
  3. Kuumenna paistinpannulla loraus (sanotaan reiluhko ruokalusikallinen) öljyä tai nokare voita (älä anna voin muuttua ruskeaksi). Paista jauheliha. Kun jauheliha on melkein kypsää (pikkuisen punaista murua näkyvissä) lisää sekaan sipuli ja valkosipuli. Paista vielä hetki (kunnes jauhelihassa ei ole punaista jäljellä) jonka jälkeen mausta seos esim. suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.
  4. Lämmitä 1,dl vettä ja sekoita joukkoon lihaliemikuutio. Kun kuuutio on liuennut veteen, sekoita joukkoon 3,5 dl maitoa.
  5. Riko kananmunat nesteen joukkoon (HUOM! varmista ettei neste ole enää kuumaa, jotta munat eivät ala keittyä), sekoita esim. haarukalla tasaiseksi. Mausta neste makusi mukaan mustapippurilla ja oreganolla.
  6. Kaada makaronit ja jauhelihasipuliseos uunivuokaan ja sekoita. Kaada neste (se juuri tekemäsi lihaliemimunamaitoseos) päälle ja laita uuniin.
  7. Paistoaika on n. 40 min, mutta kannattaa tarkkailla kypsymistä. Jos esim. pinta alkaa muuttua uhkaavan tummaksi mutta nestettä on yhä runsaasti, peitä vuoka foliolla.

VINKKEJÄ:
  • Ennen pilkkomista, murskaa valkosipulit veitsen lappeella (sillä leveällä puolella).
  • En kerro mausteille mitään tarkkoja määriä, sillä jokainen oppikoon virheistään.
  • Jos sinulle on epäselvää milloin vesi kiehuu, niin voin kertoa sen olevan silloin kun kattilan pohjalta nousee suuria kuplia ja kuuluu iloinen porina. Jos et vieläkään ole ihan varma, työnnä käsi kattilaan ja kokeile. Sittenpähän opit.
  • Jos ohje ei miellytä, tuunaa siitä makusi mukainen äläkä itke. Mututuntumalla tämä minultakin onnistui.
  • Tämä on melko lihaisa versio, enkä suosittele kylmiltään kokeilemaan lihan korvaamista soijalla. Soijamakaronilaatikon aika tulee myöhemmin.
  • Jauhelihan laatu vaikuttaa mm. nesteen määrään. Itse suosin lihatiskin jauhelihaa, sillä se ei luovuta niin paljon nestettä kuin valmiiksipakatut (usein pakastetut) jauhelihat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti